蔵人は納豆を食べないって本当? Do sake brewers really not eat natto?

–Followed by English translation–

日本酒好きな皆さんは一度は聞いたことがあるのでは?
『蔵人は納豆を食べない』説!!!
実はこれは本当です。(酒造りの時期は食べない)
そのわけは、納豆菌を蔵内に持ち込まないようにするため!

<もしも納豆菌が蔵内に入ったらどうなっちゃうの?>
酒造りに必要な微生物の働きを納豆菌が阻害してしまいます。
麹に納豆菌が付くとネバネバの麹米ができてしまいお酒を造ることができません!

<驚くべき納豆菌の生命力>
納豆菌は繁殖力・生命力が高く、100度のお湯で煮沸しても氷点下でも空気が無くても繁殖できると言います。
その為、一度酒蔵に侵入すると取り除くことが大変困難なのです!

納豆菌に限らず、蔵内では酒造りに不必要な微生物が侵入しないよう入念に清掃し、徹底して清潔を保っています。
見学やイベント等で酒蔵を訪れる際、当日は納豆を食べないでと説明をしている酒蔵もありますが、そうでない場合もなるべく控えるのがよさそうですね。
酒蔵では細心の注意を払って、日本酒ライフを楽しみましょう!

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【豊島屋Rita-Shop】
東京都千代田区内神田1丁目13−1
大手町駅から徒歩4分、神田駅から徒歩6分
TEL:03-5577-3289
営業時間:11:30~18:30
定休日:日・祝
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For all you sake lovers out there, have you ever heard this saying: “Sake brewers don’t eat natto!”?

Well, it’s actually true (especially during the sake-making season).
The reason behind this is to prevent natto bacteria from entering the brewery!

But what happens if natto bacteria make their way into the brewery?
They can disrupt the work of the microorganisms essential for sake production.
If the koji (fermentation starter) gets natto bacteria on it, it becomes slimy, and that’s a big problem because we can’t make sake with it!

The incredible thing about natto bacteria is their vitality.
They have a high reproductive capacity and can survive in boiling water at 100 degrees Celsius, in freezing temperatures, and even without air.
Once they invade a sake brewery, they’re incredibly tough to remove!

So, it’s not just natto bacteria.
Sake breweries take meticulous care to ensure that unnecessary microorganisms don’t enter the brewing process.
When you visit a sake brewery for a tour or event, some might request that you avoid eating natto that day, while others might not mention it, but it’s a good idea to be cautious.
Sake breweries pay close attention to cleanliness to ensure you can enjoy your sake without any hiccups!

 

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1-13-1 Uchikanda, Chiyoda-ku,Tokyo
4 minutes walk from Otemachi Station, 6 minutes walk from Kanda Station
TEL: 03-5577-3289
Opening hours: 11:30 AM – 6:30 PM
Closed on Sundays and Holidays
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